Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 19:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/22/uppvaktning-for-att-forsoka-radda-palsundets-unika-miljo/

Epsteins STHLM

Uppvaktning för att försöka rädda Pålsundets unika miljö

Lars Epstein
Rätta artikel

Heleneborgs båtklubb (Lars Johansson till vänster) uppvaktade på tisdagseftermiddagen trafikborgarrådet Daniel Helldén (till höger) med experter (projektledaren Mats Johansson från trafikkontoret i mitten) ...

... för att försöka rädda Pålsundets unika miljö från att spolieras genom att alla träd på Södermalmssidan sågas ned.

Eftersom det är rasrisk som är motiveringen till de omfattande åtgärder som planeras lade båtklubbens delegation fram olika förslag för att minska denna risk. Här är Lars Johansson på väg ut från mötet med Daniel Helldén (till vänster i bild).

Stadens planerade cykelbana på Söder Mälarstrand längs Pålsundet är inte orsaken till att alla träden på Södermalmssidan måste huggas ned och strandremsan förstärkas med spont och betong.

Det är rasrisken (lera på berg) som är problemet, förklarade projektledaren Mats Johansson på trafikkontoret när en delegation från Heleneborgs båtklubb, som samlat in runt 4 500 namn, uppvaktade trafikborgarrådet Daniel Helldén med experter i Stadshuset på tisdagseftermiddagen för att försöka rädda den unika miljön.

Hur stor rasrisken är framgick dock inte. Den är dock inte överhängande eftersom markrörelserna för närvarande är obetydliga. Men den finns som ett hot på sikt.

Lars Johansson från båtklubben argumenterade tillsammans med Jan Strömdahl för att minska belastningen på vägbanan på det aktuella vägavsnittet genom att till exempel leda om biltrafiken, åtminstone pröva en sådan åtgärd för att se vilken effekt det får på markrörelserna.

Lars Johansson menade att staden först måste göra en en ordentlig kulturanalys och miljökonsekvensbeskrivning om man går vidare med planerna att kalhugga Pålsundets södra strand.

Daniel Helldén sade att han inte skulle medverka till de genomgripande åtgärderna om det inte är absolut nödvändigt. Nu inväntar han yttranden inom kort från miljöförvaltningen och kulturförvaltningen.

Pålsundets framtid kommer sedan slutligen att avgöras i kommunfullmäktige