Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/23/bygget-av-l-startade-pa-onsdagen/

Epsteins STHLM

Bygget av L+ startade på onsdagen

Lars Epstein
Rätta artikel

Kulturborgarrådet Roger Mogert och Liljevalchs chef Mårten Castenfors drog av den blå duken, ett symboliskt första spadtag, inför byggstarten av konsthallens annex ...

... inför en försvarlig mängd församlade ...

... och fram trädde ett versalt "L" och ett plustecken, L+, namnet på den nya byggnaden ritad av arkitekten Gert Wingårdh och vars fasad är smyckad med runt åtta tusen skimrande glasskivor av konstnären Ingegerd Råman ...

... och så här beräknas den se ut när den är klar.

L+ (Liljevalchs plus) kallas det annex till Liljevalchs konsthall på Djurgården som symboliskt började byggas på onsdagen.

”Första spadtaget” bestod i att kulturborgarrådet Roger Mogert och konsthallschefen Mårten Castenfors gemensamt, inför en försvarlig mängd församlade, drog av en blå duk från en ställning på vilken satt en träplatta där symbolen L+ fanns inristad.

Arkitekten Gert Wingårdh förklarade att den nya byggnaden uppfyller alla moderna krav och att man till exempel utan vidare säkerhetsrisk skulle kunna visa Leonardo da Vincis Mona-Lisa i den nya tillbyggnaden när den blir klart våren 2020.

Och konstnären Ingegärd Råman berättade att runt åtta tusen ofärgade runda glas ska dekorera och skimra på fasaden. De tillverkas av Limmareds glasbruk som tillverkar buteljerna till Absolut Vodka. De runda glasen liknar flaskbottnar fast är större än de som finns på helbuteljerna.

Renoveringen av gamla Liljevalchs beräknas vara klar senast den 9 november då Mårten Castenfors räknar med att ha vernissage på tre utställningar, en om Slussen med 80 projektorer, en om nobelpristagarens Svetlana Aleksijevitjs senaste bok och en med politikerteckningar av Camilla Holmqvist.