Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 04:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/23/nobel-center-bor-byggas-vid-norrtull/

Epsteins STHLM

”Nobel Center bör byggas vid Norrtull”

Lars Epstein
Rätta artikel

Här, på den avrivna tomten mellan Norrtull och Wenner-Gren Center, bör det nya Nobel Centret byggas i stället för som planerat på Blasieholmen, ...

... här på denna plats, dock med en annan utformning än den guldskimrande lådliknande byggnaden på skissen ovan, ...

... menar Richard Murray, ordförande i Förbundet Ekoparken, och arkitekten Kerstin Westerlund Bjurström ...

... som talade vid en rundvandring, som lockade runt sjuttiofem deltagare, i Hagaparken, här ledd av initiativtagaren till Nationalstadsparken Henrik Waldenström ...

... och med Blasieholmens vänner, här ordföranden Björn Tarras-Wahlberg, som medarrangör.

Den stora avrivna tomten mellan Wenner-Gren Center och Norrtull, där det förut låg två bensinstationer och där det för trettio år sedan fanns planer (senare skrinlagda) på att bygga ett storhotell, skulle bli en utmärkt plats för ett nytt Nobel Center istället för den tänkta placeringen på Blasieholmen bakom Nationalmuseum.

Det menar Richard Murray, ordförande i Förbundet Ekoparken (paraplyorganisationen bestående av ett femtiotal föreningar med uppgift att värna Nationalstadsparken).

Han talade vid vid en rundvandring i Hagaparken ordnad av Blasieholmens vänner (med Björn Tarras-Wahlberg i spetsen) på onsdagen som lockade runt sjuttiofem deltagare.

Richard Murrays ord väger tungt eftersom den aktuella tomten ingår i Nationalstadsparken.

Rätt utformat (inte det aktuella arkitektförslaget för Blasieholmen) skulle ett Nobel Center beläget vid Norrtull kunna utgöra en kompensation för den tidigare på platsen utgrävda Brunkebergsåsen och samtidigt utgöra en värdig entré till staden (norrifrån) och till Nationalstadsparken (söderifrån) och dessutom ligga centralt placerad i den s.k. vetenskapsstaden, menade han (om jag tolkade honom rätt).

Och arkitekten Kerstin Westerlund Bjurström (tidigare bland mycket annat medlem i skönhetsrådet) påpekade att den här platsen vid Norrtull aldrig utreddes när Nobelstiftelsen gick igenom olika alternativ och till slut fastnade för Blasieholmen.

Kanske dags att utreda ett Nobel Center vid Norrtull nu, innan det är för sent!