Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-15 17:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/24/winston-churchill-fragade-tage-erlander-vilket-krig-planerar-sverige-att-delta-i/

Epsteins STHLM

Winston Churchill frågade Tage Erlander: ”Vilket krig planerar Sverige att delta i”

Lars Epstein
Rätta artikel

Arkitekturhistorikern och sekreteraren i Skönhetsrådet Henrik Nerlund presenterade sin nya bok "Parkera i fred" om Stockholms underjordiska bergrum ...

... i samband med att Stockholm Parkering firade sitt 40-årsjubileum med tal, vacker musik ...

... och lunchbuffé för inbjudna i Vattugaragets bergrum under Klara kyrka ...

... och guidad rundvandring i det kombinerade garaget/skyddsrummet.

Här är det veteranen Rickard Skoog som visar skyddsrummets luftfilteranläggning ...

... och här står Henrik Nerlund och funderar över hur det dieseldrivna elverket fungerar ...

... och bakom den här dörren sitter skyddsrumschefen i händelse av ofärd.

När Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander besökte Winston Churchill i dennes sommarresidens Chequers vid ett tillfälle 1954 frågade den brittiske premiärministern vilket krig Sverige planerade att delta i med tanke på de väldiga underjordiska bergrum som sprängdes ut i Stockholm.

Men Sverige planerade inte att delta i något krig, snarare planerades för att försöka skydda befolkningen i händelse av krigsangrepp och samtidigt använda dessa skyddsrum i fredstid som bilgarage eftersom bilismen ökade rekordartat efter andra världskriget.

Och när Katarinagaraget (numera P-hus Slussen) på Söder blev klart 1957 kom internationella delegationer för att studera världens största skyddsrum/bilgarage vilket också kom till omedelbar användning vid större publika evenemang (innan Sergels torg fanns), till exempel för att fira de svenska hockeyhjältarna med Sven Tumba Johansson i spetsen som vann VM-guld i Moskva det året.

Detta och mycket annat berättade Skönhetsrådets sekreterare, arkitekturhistorikern Henrik Nerlund som skrivit en intressant och rikt illustrerad bok ”Parkera i fred, Biltempel och beredskapsanläggningar” vilken han presenterade i samband med att stadens parkeringsbolag Stockholm Parkering firade sitt 40-årsjubileum i ett av Vattugaragets bergrum (under Klara kyrka).

Det bjöds på lunchbuffé, tal och och vacker musik av Alla tiders stråkkvartett som spelade Mozart varpå de inbjudna erbjöds guidad rundvandring i Vattugaragets annars inte tillgängliga skyddsrumsdelar som från början dimensionerades för att kunna inrymma 15 000 människor i händelse av krig, men nu är planerat för 8 000.