Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Epsteins STHLM

Winston Churchill frågade Tage Erlander: ”Vilket krig planerar Sverige att delta i”

91Arkitekturhistorikern och sekreteraren i Skönhetsrådet Henrik Nerlund presenterade sin nya bok ”Parkera i fred” om Stockholms underjordiska bergrum …

61

… i samband med att Stockholm Parkering firade sitt 40-årsjubileum med tal, vacker musik …

51

… och lunchbuffé för inbjudna i Vattugaragets bergrum under Klara kyrka …

111

… och guidad rundvandring i det kombinerade garaget/skyddsrummet.

101

Här är det veteranen Rickard Skoog som visar skyddsrummets luftfilteranläggning …

81

… och här står Henrik Nerlund och funderar över hur det dieseldrivna elverket fungerar …

121

… och bakom den här dörren sitter skyddsrumschefen i händelse av ofärd.

När Sveriges dåvarande statsminister Tage Erlander besökte Winston Churchill i dennes sommarresidens Chequers vid ett tillfälle 1954 frågade den brittiske premiärministern vilket krig Sverige planerade att delta i med tanke på de väldiga underjordiska bergrum som sprängdes ut i Stockholm.

Men Sverige planerade inte att delta i något krig, snarare planerades för att försöka skydda befolkningen i händelse av krigsangrepp och samtidigt använda dessa skyddsrum i fredstid som bilgarage eftersom bilismen ökade rekordartat efter andra världskriget.

Och när Katarinagaraget (numera P-hus Slussen) på Söder blev klart 1957 kom internationella delegationer för att studera världens största skyddsrum/bilgarage vilket också kom till omedelbar användning vid större publika evenemang (innan Sergels torg fanns), till exempel för att fira de svenska hockeyhjältarna med Sven Tumba Johansson i spetsen som vann VM-guld i Moskva det året.

Detta och mycket annat berättade Skönhetsrådets sekreterare, arkitekturhistorikern Henrik Nerlund som skrivit en intressant och rikt illustrerad bok ”Parkera i fred, Biltempel och beredskapsanläggningar” vilken han presenterade i samband med att stadens parkeringsbolag Stockholm Parkering firade sitt 40-årsjubileum i ett av Vattugaragets bergrum (under Klara kyrka).

Det bjöds på lunchbuffé, tal och och vacker musik av Alla tiders stråkkvartett som spelade Mozart varpå de inbjudna erbjöds guidad rundvandring i Vattugaragets annars inte tillgängliga skyddsrumsdelar som från början dimensionerades för att kunna inrymma 15 000 människor i händelse av krig, men nu är planerat för 8 000.