Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-22 15:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/26/engelbrektsplan-nymoblerad-med-konstverk-i-form-av-granitblock/

Epsteins Stockholm

Engelbrektsplan nymöblerad med konstverk i form av granitblock

Engelbrektsplans nya konstverk ...

 

... "ÅR TAL" (korrekt särskrivning), en manifestation av samhörigheten mellan Sverige och Finland, av bildkonstnären Marja Kanervo avtäcktes av dansande ungdomar ...

... under en högtidlig ceremoni på fredagseftermiddagen.

Statsministrarna Juha Sipilä och Stefan Löfven, här i samtal med konstnären Marja Kanervo, höll invigningstalen, liksom Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (till höger) ... 

... och uniformerade flickor med finska flaggor paraderade ...

... och manskören Huutajat (Skrikarna) skreksjöng ...

... och Närpes skolorkester spelade ...

... och så här ser den delen av konstverket som bildar årtalet 1648 (Westfaliska freden - slutet på trettioåriga kriget - Sveriges stormaktstid inleds).

Engelbrektsplan har nymöblerats med sittvänliga granitblock i vilka avgörande årtal i Finlands och Sverieges historia graverats in, halva årtalet på en bänk, den andra halvan på det intillstående.

Granitblocken är nämligen delar i ett konstverk med namnet ÅR TAL av bildkonstnären Marja Kanervo.

Konstverket invigdes på fredagseftermiddagen med anledning av Finlands 100-årsfirande som självständig stat och som en manifestation av samhörigheten mellan Sverige och Finland.

Det var pampigt värre med tal av både Sveriges statsminister Stefan Löfven och Finlands dito Juha Sipilä och flaggparad med flickor i vita uniformer och musik av Närpes skolmusikkår samt höga ljud av kören Huutajat (Skrikarna).

Talangfulla ungdomar från dansskolan Base23 - Stockholm Dance Academy uppförde en dansperformance och avtäckte till sist i virvlande fart de olika delarna av konstverket.