Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 21:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/27/de-flesta-campingstugorna-raddas-i-skogen-vid-drevviken/

Epsteins STHLM

De flesta campingstugorna räddas i skogen vid Drevviken

Lars Epstein
Rätta artikel

Av de 80 stugorna i Hökarängens friluftsområde i skogen vid Drevvikens strand ...

... blir 57 kvar medan resten rivs. Alla stugägare som vill får dock vara eftersom en del valt att lämna sedan de fått kompensation från staden ...

... och Sara Sebelius och Titti Granbom i friluftsföreningens styrelsen är nöjda ...

... eftersom stadens första bud för flera år sedan var att alla stugägare skulle vräkas utan kompensation. Den trevliga sommarserveringen kommer inte att kunna ligga kvar på samma idylliska plats som i dag.

Så här kunde det se ut på 1940-talet när campingstugorna i området bestod av tältduk. Jag hittade bilden på föreningens anslagstavla.

Hökarängens friluftsförening, campingstugområdet med rötter i det sena trettiotalet i skogstrakten vid Drevviken i Farsta, var helt utplåningshotat för runt tio år sedan när stadens första bostadsbyggnadsplaner lades fram och stugägarna skulle sägas upp utan kompensation. Många hade tillbringat somrarna där i decennier och lagt ner stora pengar på sina små hus.

Men efter att föreningens medlemmar kämpat för sina campingstugor i åratal har man nu nått en kompromissuppgörelse med staden. Av de 80 stugorna kommer 57 att få vara kvar och de stugägare som valt att lämna området får 40 000 kronor var i ersättning av staden.

Resultatet har blivit att alla som vill vara kvar i campingstugområdet får möjlighet till det. En del får lämna sina egna stugor som ska rivas men får då i stället överta stugor som andra valt att lämna. ”Genom den rockaden kan alla som vill få vara kvar. Vi är ganska nöjda med uppgörelsen”, säger Sara Sebelius och Titti Granbom i styrelsen.

På söndagen var det öppet hus med lotterier, countrymusik och de sedvanliga våfflorna med sylt och grädde i Café Ekskogen, föreningens sommarservering som ligger idylliskt i en större glänta.

Serveringen kommer inte att få vara kvar på samma plats i framtiden. Men det unika campingstugområdet som uppstod i slutet av trettiotalet som en möjlighet för arbetare att fira den då nyinförda tvåveckorssemestern ”på landet” räddas alltså även om grannskapet kommer att förändras en hel del med nya bostadshus närmare stugknutarna.

Från början var stugorna nedmonteringsbara och bestod av tältduk. Därav namnet campingstugor. De fick inte stå uppe över vintern. Men permanentades alltså med tiden.