Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 15:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2017/08/27/tack-fjellis-for-planket-2017/

EPSTEINS STOCKHOLM

Tack Fjellis för Planket 2017!

Fotouställningen Planket i Vitabergsparken blev inte oväntat en folkfest även i år. Här är det trubaduren (och fotografen) Lolita Ray, tvåa från vänster, som också spelade och sjöng vid invigningen, som visar sin barndomsbilder från sin uppväxt i kvarteret Plankan på Söder tagna när hon var nio år med en Kodak Instamaric ...

... och här får fotografen Anders Petersen hjälp av Paul Vestergren att att sätta upp sina förstorade kontaktkarta ...

... och här låter sig fotografen Micke Berg fotograferas med sin ikoniska bild från ockupationen av kvarteret Mullvaden på Kruknakargatan 1978 ...

... och här i förgrunden  är mannen bakom Plankets återupplivande Christer Fjellis Fjellman som intervjuas av "Frippe" vid invigningen ...

 

... och här är min absoluta favoritbild på årets Planketutställning: Berndt Klyvares (1929-2008) bild från 1954 som ingick i den historiska avdelningen, Berndt Klyvare, vars insats och plats i svensk fotografi inte tillräckligt har uppskattats. Han är värd en stor utställning och en påkostad monografi som jag brukar tjata på hans dotter, fotografen Mirian Klyvare, att hon ska puffa för (vem blir först, Fotografiska eller Moderna museet och kanske förlaget Max Ström med boken?) ...

... och här slutligen en av de yngre besökarna som verkade tycka att det som var bakom Planket var intressantare än fotografierna som hängde på Planket på Lilla Mejtens gränd.

Klockan är lite över två på natten när jag sitter här vid datorn och ska skriva några rader om Planket, fotoutställningen i Vitabergsparken, som ägde rum första gången 1982, för trettiofem år sedan.

Jag tänkte börja med rubriken. Den kändes självklar: ”Tack Fjellis för Planket 2017”. Men något sade mig att jag skulle kolla vad jag hade för rubrik på blogginlägget för ett år sedan. Den löd: ”Tack Fjellis för Planket 2016”.

Skit samma. Jag kör den ändå, i repris med uppdaterat årtal eftersom den känns så relevant.

För det är tack vare Christer ”Fjellis” Fjellman som folkfesten Planket (med så många besökare, så många bra bilder av proffs och amatörer och så många intressanta samtal) kommit till stånd efter ett antal års upphåll.

Visst har han haft medhjälpare. Och de ska självklart harangeras. Stort tack alltså också till Paul Vestergren, Anders Lönegård, Johan Lindstén, Lotte Johansson och Michael Pettersson.

Och tack för att jag fick vara med igen. Och eftersom jag nästan ständigt, i åtta timmar, från kl 11 till kl 19, var i ständig dialog med besökare och kolleger på lördagen hann jag inte dokumentera så mycket. Bilderna blev så där. Men vad gör det när man får umgås en hel strålande sensommardag i trevliga människors sällskap i något som kändes som ett enda stort välkomnande gemensamt vardagsrum.

Hoppas jag får tillfälle nästa är att använda rubriken: ”Tack Fjellis för Planket 2018”.