Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 09:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/10/14/hur-gora-med-langvaga-gaster-416/

Fråga om hyfs och stil

Hur göra med långväga gäster?

Fråga: Jag undrar lite över det här med dyra kalas som folk kanske inte har råd att gå på. Min sambo och jag ska gifta oss till våren och vi är bosatta i ena delen av Sverige, där också min familj och våra gemensamma vänner bor. Sambon är dock uppvuxen i andra delen av landet, där hans familj och många barndomsvänner bor. När vi skickar inbjudningarna, bör vi då erbjuda oss att betala resa och boende för dessa? Det kan ju bli hiskeligt dyrt, vilket vi antagligen inte har råd med... Bara mat och dryck till festen är en nog hög kostnad för oss. Men anses det ofint att bjuda till bröllop och förvänta sig att människor ska resa långt? ;

Svar: En inbjudan är en vänlighet och en förhoppning från inbjudaren, inte ett krav. Era omständigheter är ju sådana att ni inte har något val, egentligen. Då bjuds gästerna och i inbjudan meddelas de som bor avlägset att deras närvaro är den enda present ni önskar er - därmed slipper de åtminstone den kostnaden. Men ni behöver inte alls bjuda på resa och hotell, det är varje gästs ensak om han eller hon vill eller kan betala detta. Finns det en möjlighet att erbjuda logi hos släktingar eller skaffa ett bra pris på något hotell i närheten så kan det skrivas i inbjudan till dessa långväga, bifogat som en separat information. Och bli inte bli ledsen om någon tackar nej, det är rimligt att avstå från en fest, även ett bröllop, som kostar mer än man kan avvara.

Magdalena Ribbing