Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-04-13 13:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/10/21/ser-for-ung-ut-458/

Etikettfrågan

Ser för ung ut!

Fråga: Jag har problemet (ja, för mig är det ett problem) att jag ser mycket yngre ut än vad jag är. Jag är 34 år men ser tydligen ut som under 20. Det är framförallt ett problem yrkesmässigt. Jag är disputerad forskare och arbetar på universitet. När jag är ute och gör fältstudier, pratar på seminarier eller liknande så tror många att jag är student. Jag tycker att jag har förtjänat min titel och vill gärna tas på allvar. Hur ska jag bemöta människors kommentarer? Jag är liten till växten, har ljus röst och vägrar att klä mig som en tant. Men jag vill bli behandlad som den 34-åriga disputerade radhusmorsa jag är. Och svara nu inte att det går över med tiden!


Svar: Det går säkert inte över med tiden - har man den stora turen att ha ett ungt fräscht utseende får man nog dras med det även in i ålderdomen.


Du kan inleda möten med obekanta som du ska föreläsa för eller diskutera med, genom att säga som det är "bara så att ni vet: jag är inte så ung som jag ser ut, jag är 34 år och har disputerat".


Det är avväpnande och markerar din styrka.


Magdalena Ribbing