Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-29 11:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/10/22/ska-toast-madame-skota-festen-467/

Fråga om hyfs och stil

Ska toast madame sköta festen?

Fråga: Jag har blivit tillfrågad att tillsammans med en annan tjej vara toast madame när en väninna gifter sig i vår.
Min fråga är vad det egentligen innebär att vara toastmaster/madame? Jag har förstått att den blivande bruden vill att vi i princip ska hålla i hela kalaset, dessutom att få in maten i tid, hålla koll på kökspersonalen och fixa musiken till festen(!). Jag trodde att jag tackade ja till att välkomna gästerna och styra upp talen under middagen.

Svar: Det är en vanlig men helt felaktig idé att den som bjuder till bröllop eller annan fest kan lasta över en stor del av arbetet med festen på några av gästerna. Fel, som sagt!
Det är inte du som gifter dig och inte du som bjuder på festen. Det är din väninna, och hennes blivande man och det är deras fest - de får be sina familjer hjälpa till om de inte klarar detta själva.

Toast madame har en enda uppgift: att fördela talen under måltiden. Däremot inte att hälsa gästerna välkomna om därmed menas att hålla välkomsttalet vid middagen. Varför skulle toast madame göra det? Det är inbjudarens sak att välkomna gästerna. Är brudparet inbjudare ska den uppgiften ges till någon av brudparsföräldrarna eller om dessa inte finns, syskonen eller annan mycket närstående.

Toast madame ska inte alls ordna med organisationen under middagen, det är också de närståendes uppgift. Så säg nu till din väninna att du beklagar men du klarar inte av något annat åtagande än just det vanliga som en toast madame har, alltså att fördela talen under middagen på ett kvickt och bra sätt.

Skulle alla närstående saknas eller inte ha förmågan att hålla ett enkelt välkomsttal, så kan toast madame välkomna gästerna obs. på brudparets vägnar.

Magdalena Ribbing