Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 01:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/10/24/slippa-svinig-svensexa-486/

Fråga om hyfs och stil

Slippa svinig svensexa?

Fråga: Frågan om hemsk hippa får mig att vilja höra mig för som blivande brudgum.

Hur undviker jag att få en svensexa från ett gäng kompisar som jag inte umgås med särdeles mycket. Skälet är att får de chansen till att köra svensexor så anser de förnedring, fylla och annat trams mer eller mindre vara standard och tar varje chans. Jag har betackat mig när jag blivit inbjuden till sexor som de anordnar, men om jag själv blir huvudperson - hur hanterar jag det? Risken finns att de siktar på att få mig drängfull (som alla andra drabbade) är överhängande. Kan man nyttja någon form av vetorätt?

Svar: Ruskigt! Du får hålla dig undan helt enkelt, eller tvärvägra om de överrumplar dig; du kanske kan prata med någon av dem som är något mer förståndig än övriga, och säga som det är, att du faktiskt inte vill vara med om detta. Eller säg att du inte skulle må bra av sprit osv, och att du inte vill riskera något inför ditt bröllop.

Var bestämd. Markera tydligt att du inte vill utnyttjas för dina kompisars behov av fylla och flams.

Och skulle de muntra ynglingarna ändå lura in dig i något slags överfall så ha mobil och taxipengar redo, kanske också på förhand överenskommet stöd från några närstående, och ta dig därifrån. Smit, stick, helt enkelt. Man har ingen skyldighet att delta i sådant som man så starkt ogillar och har undanbett sig, inte ens om det handlar om något slags firande av en själv. De muntra kanske då får sitt livs mest oförglömliga svensexa utan närvarande sven.

Magdalena Ribbing