Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-12 10:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/10/28/kalasetikett-for-barn-506/

Fråga om hyfs och stil

Kalasetikett för barn?

Fråga: Min dotter, som går i förskoleklass, har en klasskamrat som "hotar" kompisar med att det bara är just de som inte ska få komma på hans kalas. Min dotter kom hem och var ledsen. Är det förenligt med gott uppförande att ta upp det med hans föräldrar eller blir jag betraktad som sur över att min dotter inte blir bjuden eller som en besserwisser som lägger sig i hur de uppfostrar sitt barn. Jag skulle själv vilja veta om något av mina barn betedde sig på liknande sätt men det kan ju såklart vara känsligt.
 
Pojken ovan (och några andra kompisar) har glatt kommit på flera kalas hos oss utan att någonsin bjuda tillbaka. Jag har utgått från att han inte har haft några kalas själv, men nu verkar det ju uppenbarligen som att han har haft det, men inte bjudit min dotter. Enligt min uppfattning så bjuder man tillbaka åtminstone de barn vars kalas man själv har varit på. Om mina barn skulle bli bjudna på kalas till ett barn som de inte skulle vilja bjuda själv så skulle vi tacka nej till kalaset.
 
Naturligtvis finns det förmildrande omständigheter. Jag förstår till exempel att 20 barn i en liten lägenhet på vintern kan ställa till med visst besvär och att man av dessa skäl vill minimera antalet gäster, men man kan ju bjuda på varm choklad i en pulkabacke eller liknande...
 
Är jag helt snett ute här och bara ska lägga ner mina funderingar eller är "etikettsregler" även tillämpliga på barnens kalasvanor (som ju egentligen är föräldrarnas ansvar)?

Svar: Den här frågan gör mig djupt upprörd. Så här kan mobbning börja. Det du beskriver är enbart föräldrarnas fel. Naturligtvis är det inte frågan om något slags etikett för barnkalas utan om vanlig medmänsklighet som är grunden till all gemenskap.

Det är ofattbart att vuxna människor låter sina barn bete sig så mot andra! Strunta i om du själv blir sedd som besserwisser eller sur, och ta snarast kontakt med den fantasilösa, korkade föräldern - utan att säga det som jag beskriver föräldern som, förstås. Säg som det är: all form av mobbning måste vi hindra innan den växer ohejdbart.

Tala också med barnens lärare, förhoppningsvis en klok person som kan ta upp ämnet i klassen och säga att alla har samma rättigheter att vara med varandra och att det är ett stort fel fel att utesluta någon ur en gemenskap osv.

Man kan förstås inte tvinga sig med på ett kalas. Men du beskriver ett medvetet sätt utesluta några andra i någon typ av mobbning och det är fel. Pojken kan bjuda alla pojkar i klassen, eller alla i samma bänkrad, eller  på samma gata eller något annat. Men inte göra så som du beskriver att det går till.

Det som absolut INTE ska göras är att straffa pojken själv genom att peka ut honom som skyldig till obehagligt uppförande.. Fortsätt att bjuda honom. Han har förmodligen egna problem eftersom han måste skaffa sig poäng hos en del klasskamrater genom att sortera och hota.

Utrymmet hemma är förstås ett skäl till att han måste begränsa antalet gäster, och det är kanske en del av problemet finns för hans del? Men som du skriver, det finns andra lösningar.

Alltså: barnens lärare och pojkens föräldrar är rätt att tala med. Och förstås att förklara för din dotter att det verkligen inte är hon som ska vara ledsen för det som pojken säger, utan att det är synd om honom som håller på så där.

Magdalena Ribbing