Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-17 20:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/11/28/jeans-pa-jobbintervju-772/

ETIKETTFRÅGAN

Jeans på jobbintervju?

Fråga: Tack för en jättebra spalt som jag alltid läser och har lärt mig mycket bra av!


På mitt arbete håller jag för tillfället en slags söka-jobb-kurs. Kollegan jag håller den med och jag har inte samma uppfattning av vad korrekt klädsel för en anställningsintervju är. Jag anser att det absolut inte är ok att komma till en interview i jeans, hon tycker att det inte är så noga och att ett par hela och rena jeans absolut funkar. Så klart är vi medvetna om att det är skillnad på om jag söker jobb som 'fabriksarbetare' eller 'bankdirektör'.


Vad tycker du, är jeans okej? Om ja, finns det någon tumregel för vilka jobb som kräver vilken klädsel?


Svar: Kul att DN.se/etikett är uppskattad!


Nej, någon tumregel för intervjuklädsel finns inte. Som alltid gäller anpassning till situationen och den har du redan kommit på, alltså att det handlar om vilket slags jobb man söker. Ska man söka arbete på en reklambyrå med poppig stil kan jeans vara rätt medan en dräkt kan vara helt fel. Ska man söka jobb på en bank kan det vara jeansen som är fel.


Är man osäker på klädstilen på arbetsplatsen som man ska söka jobb till kan man undvika jeans, som är den okonventionella klädseln - det finns ju andra slags långbyxor som varken är superstrama eller jättelediga. Praktiskt kan vara att se till att man har ett ärende i närheten av den arbetsplats man ska söka arbete på, och kolla in vid lunchtid eller hemgångstid ungefär vilken klädstil som råder. Eller om man vill och vågar, ringa företagets växel och antingen fråga där eller be att få tala med VD:s assistent och fråga om klädstilen.


Magdalena Ribbing