Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-29 09:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/12/10/istallet-for-festklanning-870/

ETIKETTFRÅGAN

Istället för festklänning?

Fråga: Jag undrar om du har något bra förslag till klänningsalternativ för en kvinna, även när det gäller högtidsdräkt och smoking?


Svar: Till alla formella klädnivåer kan en kvinna ha festfin kjol och separat överdel som alternativ till hel klänning. Till alla klädnivåer kan hon också ha festlångbyxor, till smoking- och fracknivåerna företrädesvis vida sådana i siden eller chiffong eller liknande festmaterial. Överdelen kan liksom till en festkjol vara urringad eller inte, kort som en top eller lång som en tunika eller mitt emellan – men materialet bör vara festbetonat för att markera avståndet till vardagen. Till stor högtid typ Nobelfest eller traditionellt bröllop brukar det anses mest passande med lång kjol eller klänning.


Till alla formella högtider kan en kvinna - liksom för den delen en man - bära hembygdsdräkt.


Magdalena Ribbing