Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 22:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2008/12/22/passera-tvspelare-956/

Fråga om hyfs och stil

Passera tv:spelare?

Fråga: Jag har en fråga som kan verka liten men som är stor hemma hos oss. Det är så att när min sambo spelar tv-spel så vill han att jag ska annonsera innan jag går framför tv:n. Jag tycker att detta är onödigt då han ser att jag närmar mig och alltså borde kunna sluta sig till att jag kommer att passera hans synfält. Jag vägrar att säga till i förväg av princip då jag tycker att hans krav är absurt. Han tycker att det är god etikett att annonsera att jag kommer att störa honom.

Hoppas att du kan hjälpa oss med vem som har rätt!

Svar: Ja du, har man inga bekymmer så kan man alltid skaffa sig några! Varför skulle det vara svårt för dig att skrattande säga till din sambo "nu tänker jag passera"? Det borde vara lika enkelt som det vore för honom att se att du traskar förbi. Går inte detta problem att lösa med en kort fras alternativt ett snabbt ögonkast ser jag ingen annan utväg än att ni flyttar tv:n till ett hörn som du inte behöver gå omkring i. Om det nu är så svårt för honom att lyfta blicken från spelandet och notera din närvaro. God etikett? Rätt mycket i livet handlar om anpassning – från ömse håll. Den som fattar det och är vänligast brukar få rätt, till slut.

Magdalena Ribbing