Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 15:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/01/13/halla-1062/

Fråga om hyfs och stil

Hallå!

Fråga: Tack för en trevlig och väldigt nödvändig spalt!

Jag är bosatt utomlands, där man svarar motsvarande Hallå när man svarar i privat telefon. Numera svarar jag Hallå även i Sverige och får då ofta beska kommentarer, många gånger från dem jag inte känner väl eller alls känner, som ringer. Jag låter dem oftast gå på tills de kommer på tanken att presentera sig själva. Om det är någon vän förklarar jag med att jag har vant mig vid att svara så. Hur ser du på detta? Det normala är väl att den som ringer presenterar sig!? Detta att osökt kommentera andras beteenden verkar ha blivit en svensk ovana.

Svar: Roligt för mig med dina vänliga ord om DN.se/etikett!

Att svara enbart hallå i telefonen anses faktiskt inte vidare hövligt här. Det är en sed i länder där hemlig polis jagar regimens motståndare, exempelvis, för att inte avslöja något om var eller vem. Eller från den tid då en del hade en betjänt som svarade först med att säga "Hos Xxxx" och skickade samtalet vidare om det råkade passa den som skulle ha det. På kontor förekommer detta fortfarande, med en underordnad som hanterar samtalen och chefen som säger ett myndigt “hallå” till de som släpps fram. En parentes: chefer även på högsta nivå som svarar själva direkt på telefonsamtal är inte ovanliga och gör alltid därmed ett förträffligt intryck.

I ett fredligt sammanhang och i brist på betjänter är det korrekt och artigt att svara med sitt namn. Det kan jämföras med att öppna dörren när någon knackar på.

Att den som ringer upp säger sitt namn är givet, allt annat är oartigt, om man inte är så väl känd att det är onödigt.

Magdalena Ribbing