Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 23:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/01/14/supersnyt-i-sallskap-1073/

Fråga om hyfs och stil

Supersnyt i sällskap?

Fråga: Stör mig fruktansvärt på att så många anser det naturligt att snyta sig ljudligt vid såväl jobbmöten som vid lunchen. Just det att man tar i så otroligt att det utmynnar i höga trumpetljud äcklar mig som anser att man kan försöka vara någorlunda diskret med kroppsvätskor som ska ut. Finns det några etikettsregler om att snyta näsan offentligt?

Svar: Det finns den "regel" som säger att man ska låta bli att vara obehaglig - vilket det är att djupsnyta sig i andras närvaro. Däremot vet jag inte hur man hindrar människor att illsnyta sig hejdlöst, om de inte förmår inse detta själva. Höjda ögonbryn hjälper förmodligen inte. Som så ofta delar jag ut mitt motto: I förmånen att få vara människa ingår ett stort mått av tolerans mot att alla andra inte är lika trevliga som man själv tycker sig vara.

Magdalena Ribbing