Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 04:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/01/20/cocktailkladsel-1170/

Fråga om hyfs och stil

Cocktailklädsel?

Magdalena Ribbing
Rätta artikel

Fråga: Vad är en cocktailklänning?
När bärs en sådan? Vad är mannen iklädd då när kvinnan bär cocktailklänning?
Är betydelsen samma idag som på 1940-50 talet?

Svar: Cocktail på tidigt 1900-tal fram till ungefär 1970 innebar egentligen en genomgångsbjudning, dit man kom för att mötas en stund på väg till eller från något annat: arbete, hem, annan bjudning, bio, teater osv. De sista decennierna på 1900-talet blev cocktail plötsligt något annat: en egen bjudning dit gästerna bjöds i smoking eller mörk kostym och mat och dryck var drinkar och tilltugg. Eftersom de flesta arbetade var den bjudningstiden kl 19 – då man egentligen skulle förvänta sig en mer mättande måltid. Den då nyuppfunna cocktailformen har blivit ganska vanlig nu och många bjuder till cocktail som ett slags mingeltillställning, men utan middag trots att bjudningen förläggs till middagstid. Och så bjuds gästerna att klä sig många steg över vardagen. Min uppfattning är att det är ganska pretentiöst att bjuda gästerna till en cocktail och kräva en klädsel av mer formell art, såsom smoking eller mörk kostym.

Cocktailklänningen var och är fortfarande beteckningen för en gärna lite rolig klänning eller kjol-överdel i kvällsmaterial typ siden eller sammet, knäkort, vanligen med ärm, gärna ringad eller festbetonad på annat sätt. Förr hade kvinnorna en hatt av elegant slag, inte stor utan en som tålde trängsel för sådan förekom oftast på cocktailpartyn. Män har en relativt mörk kostym till ett större cocktailparty.

Magdalena Ribbing