Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-04 18:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/01/22/bjuda-i-andra-hand-1202/

ETIKETTFRÅGAN

Bjuda i andra hand

Fråga: Vi ska gifta oss i slutet av juli. Vi har en lista på folk som vi vill bjuda in, och så har vi en annan lista av människor som vi också mycket gärna vill bjuda men i den mån vi får plats. Alltså, om några av de på ena listan tackar nej så vill vi hellre bjuda några de andra än att de stolarna står tomma. Anledningen till detta är att vi faktiskt inte får plats eller har råd med att bjuda alla vi önskar från allra första början. Vi kan väl heller inte utgå från att minst 10 personer tackar nej, eller kan man det? Då kommer frågan om hur långt i förväg man ska skicka iväg inbjudan för att efter o.s.a. kunna skicka iväg fler inbjudningar om folk tackar nej. Man vill ju inte att de som blir bjudna i "andra svängen" ska känna sig inbjudna med armbågen. Vi vill ju verkligen få plats med så många som möjligt. Är det ens okej att göra såhär?


Svar: Det här är ett vanligt problem.  


Bäst är att bjuda kanske två månader, eller tre om det är vanligt bland era vänner, i förväg och be om svar en månad innan bröllopet, vilket är en lång framförhållning. När ett nej-svar kommer ringer du raskt upp den som du vill bjuda från reservlistan, och säger precis som det är: "vi har ont om plats på vår bröllopsfest, och du står överst på vår lista på de som vi så himla gärna vill ska komma, nu har vi fått ett återbud och är vi superglada att kunna bjuda dig, hoppas att du kan vara med!"


Den reservgäst som blir sur över att bjudas på det sättet har löjligt ömma tår och är självupptagen. Alla normalt tänkande vet att det är jättesvårt att få plats med alla man vill bjuda. Att bli bjuden på återbud, i andra hand, borde ses som en heder, man är ju efterlängtad!


Det är ingen idé att låtsas som om reservgästen får inbjudan samtidigt med övriga, sådant vet man om i en vänkrets. Här är det bäst att vara sanningsenlig.


Magdalena Ribbing