Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-04 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/01/22/redogora-for-diet-1203/

ETIKETTFRÅGAN

Redogöra för diet?

Fråga: Vill bara först säga att den nya designen på DN etikett är jättefin!
Mycket bättre överblick.


Min fråga: när man är bortbjuden på middag så är det ju okej att säga att man är vegeterian t ex och erbjuda sig att ta med egen rätt/att värden lagar en vegetarisk rätt.


Men hur är det med om man t ex äter GI-mat, eller som jag gör nu LCHF (Low carb high fat, dvs jag äter väldigt mycket "rent" fett men i princip inga kolhydrater)?
När jag varit bortbjuden har jag sagt det till dem jag känner ganska väl (man får nämligen stå ut med en hel del tråkiga kommentarer), och tagit med mig egna tillbehör och liknande.


Annars har jag försökt äta det som "passar" min livsstil (för det är en livsstil, inte en "diet" som många tror) och helt enkelt inte äta det som inte "passar".


Men då får man alltid alltid höra "ska du inte ta potatis? Ska du inte ta sallad? Lite vin? Ska du bara äta det där?", vilket gjort att jag helt enkelt undviker middagar med folk jag inte är nära vän med.


Även om man förklarar varför man äter som man gör och att det inte alls beror på att maten "inte är god" så får man höra det hela middagen.


Borde det inte vara samma hyfs där som när det kommer t ex till de som inte dricker alkohol eller är vegetarianer?


Eller ska man helt enkelt "stå ut" med dessa kommentarer för att denna livsstil inte är socialt accepterad än? Hur ska jag bete mig?


Svar: Roligt att du gillar den nya formen för spalten, jag tycker också att den är fin.


Det är synnerligen egendomligt att andra tycker sig ha rätt att kommentera vad någon äter-dricker eller inte äter-dricker. Vad är det för dumheter att tro att man kan säga något om detta! Den som vill berätta om sin diet, specialkost, kulturförbehåll eller vad det är, gör det utan att tillfrågas om det.


Man måste beväpna sig med tålamod eftersom så många är lufsiga noga att kommentera andras matintag, trots att det är självklart att man inte lägger sig i vad medgäster har på tallriken eller petar undan. Du ska inte ge dig in i några ursäkter eller förklaringar. Säg lugnt "jag har valt att äta en viss sorts mat, såg du president Obamas installation, visst var det stiligt!" eller något annat som är aktuellt att tala om. Alltså: svara snabbt och kallt på den oförskämdhet som det är, om än  omedveten, att fråga om andras ätande, och byt ilsnabbt samtalsämne. Insisterar den dumma frågaren så ta till motfrågan som jag alltid föreslår: “berätta gärna för mig varför du är så intresserad av vad jag äter”. Inte vidare vänligt, men kan till slut bli nödvändigt.

Magdalena Ribbing