Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/02/battre-halsa-med-att-inte-halsa-1353/

Fråga om hyfs och stil

Bättre hälsa med att inte hälsa?

Fråga: Jag läste i tidningarna nyligen om en man på 79 år som inte varit förkyld på 23 år. Detta tack vare att han valt att inte skaka hand med folk. Han hävdar att 90 % av smittspridningen sker via händerna.

Jag tänker att det låter ju lovande - att slippa förkylningar med en så enkel metod (om det nu fungerar). Men hur löser man i så fall dom sociala problemen med etikett och hyfs som säger att man måste ta personer i hand?
Är vår kultur inte mogen för sådant?

Svar: Det finns säkert delade meningar om handskakandets betydelse för smittspridning. Tänk om det är bra att ta andra i hand för man ska få bättre motståndskraft mot smittor? Men väljer du att inte ta andra i hand så finns bara en sak att göra: förklara! säg till de människor du möter att du har en annat sätt att hälsa.

När du ska hälsa på någon, gör den gest du har valt, den kan vara att lägga högerhanden över hjärtat eller att hålla ihop båda händerna tätt framför dig eller buga lätt eller något annat - och säg genast med ett vänligt leende "jag vill gärna hälsa så här", eller “så här hälsar jag”.

Det är artigheten i din attityd som är betydelsefull när du ska markera din fredliga respekt, inte nödvändigtvis om du tar i hand. Men en kort, fast handskakning är här ett så etablerat sätt att hälsa att man måste förklara sig om man inte vill ta andra i hand.

Magdalena Ribbing