Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 18:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/03/etikettspalten-frack-eller-jackett-1381/

Fråga om hyfs och stil

Etikettspalten: Frack eller jackett?

Etonelevernas traditionella klädsel har gamla anor. Men den är varken en frack eller en nutida regelrätt jackett. Till det som skiljer Etonelevernas klädsel från annan formell sådan hör den speciella halsduken, knuten på ett alldeles eget sätt.

Frack är ett formellt högtidsplagg, ursprungligen en knälång rock som framtill skurits av tvärt i midjehöjd och har baksidan delad på mitten; detta av praktiska skäl för att bäraren ska kunna sitta till häst vilket var nödvändigt förr. Skörten ska gå till knävecken. Slagen är sidenklädda och spetsiga. Frackrocken bärs alltid öppen, den snodd som kan fästa ihop rocken är enbart för transporter då rocken riskerar att glida av. Snodden användas aldrig i sällskap.

En frack är en sällskapslivets uniform med litet eller inget utrymme för personliga finesser. Den är ett utpräglat kvällsplagg men kan användas vid högtidliga akademiska tillfällen dagtid eller av exempelvis en manskör. Till fracken hör vit stärkt skjorta med hög snibbkrage, vit pikérosett. Svart rosett är hovmästarsymbol vid högformella fester, färgad rosett och väst är attribut för artister. Vit väst bärs så snart det är kvinnor med i sällskapet, svart vid de tillfällen då fracken bärs i sällskap med enbart män.

Jacketten är dagtidens frack, kan man säga, alltså det mest högtidliga plagget för formella tillfällen före kl 17 eller kl 18. Den ger lite större möjlighet till variation för bäraren. Jacketten skiljer sig från fracken genom att det är mer kvar av den forna långrocken, den är avrundad från midjan och bakåt vilket gör att den ibland kallas svalstjärtsrock. Även jackettens skört ska nå knävecken. Slagen är spetsiga och kortare än en frackrocks slag, och på jacketten är de inte sidenklädda. Rocken bärs öppen eller knäppt om det finns risk för att den flaxar av bäraren. Den kan vara svart eller grå. Byxorna är vanligen randiga i svart och grått, och till jacketten hör en vit skjorta, som bärs med ljusgrå eller annan pastellfärgad plastrong (en större mjukt knuten halsduk) eller sidenslips vanligen i grått, eller ljus pastell.

Väst bärs alltid till jackett, aldrig vit, men möjligen svart eller vanligen ljusgul, beige eller ljust grå.

Magdalena Ribbing

Läs DN:s reportage om ministerfabriken Eton.

MAGDALENAS SYNPUNKT: Helt riktigt med svart väst till promotion dagtid med frackklädsel – det är en gammal kvarleva i akademiska sammanhang och vid de sällsynta eller kanske numera försvunna tillfällen där disputationer föregick i frack. Då var ju dessa på dagtid och därför bars svart väst.

Den vita västen är festtillbehör. Som i Gustaf Frödings dikt, 1894. om Stadens löjtnant “se löjtnanten sitter som en prins på sin häst, o, Gud, vad han är vacker i sin vita väst!