Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 01:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/04/ut-eller-bortvalda-gastbarn-1389/

Fråga om hyfs och stil

Ut- eller bortvalda gästbarn?

Rätta artikel

Fråga: Tack för en bra spalt. Det är alltid kul att läsa Magdalenas svar oavsett ämne som tas upp.

Jag och min sambo planerar att gifta oss i sommar. Vi har dock lite ångest över barnfrågan.

Vi vill inte bjuda alla barn till alla gäster eftersom antalet barn då skulle vara mycket stort (några par har 3-5 barn). Kan vi bjuda endast släktens barn och låta alla andra komma utan barn? Helst hade vi velat bjuda endast de barn som vi gillar och vet är skötsamma, men det känns ju inte rätt mot de andra barnen och deras föräldrar.

Svar: Trevligt att du gillar DN.se/etikett!

Det är högst förståeligt att ni vill ha en bröllopsfest utan barn - barnvänliga kalas är en sak, vuxenfester en annan. Men det är absolut otänkbart att sortera ut barn som får komma från barn som inte får komma. Att bjuda enbart släktbarn eller än värre, enbart så kallat snälla barn, skulle bli riktigt pinsamt och fasligt tråkigt för alla gäster med objudna barn .

Så bjud till barnfritt bröllop, det är det enda möjliga. Numera brukar ganska många gäster förstå detta, eftersom allt fler brudpar vill ha sina bröllopsfester utan barn. Det beror sannolikt på erfarenhet från fester där barnens närvaro har varit besvärlig. Det är underbart roligt med barn på fest men det ska i så fall vara barnanpassade kalas. Inte minst för barnens skull!

Magdalena Ribbing