Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-20 20:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/06/storande-barn-pa-tag-1482/

Fråga om hyfs och stil

Störande barn på tåg?

Fråga: Jag blev lite inspirerad av en tidigare fråga jag läste här, angående personer som placerar fötterna på tåg och bussäten.
I mitt jobb som tågvärd går jag dagligen och säger åt människor att ta av sig skorna/ ta ner fötterna och har dessutom upptäckt att problemet finns i alla åldrar och kategorier. Det här tycker jag inte är jobbigt att säga till vuxna och ungdomar.
 
Men hur säger jag till mindre barn? Ska man säga till barnen eller föräldrarna?
Det här gäller ju inte bara skor på säten utan hur barn tillåts bete sig i allmänhet.
Hur gör jag när barnen sparkar och slår på sätena omkring sig? När dom springer runt och stör människor runt omkring som försöker jobba eller vila? Ombord på tågen är ju detta även en säkerhetsfråga i och med att det kränger, skakar och då och då bromsas väldigt kraftigt.
Sen har vi ju dom fina nya datorerna eller dvd-spelarna som föräldrarna införskaffar för att underhålla barnen. Jättebra, men syftet förloras i och med att dom inte har hörlurar till, så att dom ändå stör folk runt omkring.
Om man nån gång säger till föräldrarna (både som uniformerad eller privatperson) så får man bara tillbaka en sur blick och ett ”Barn måste ju få vara barn”.

Svar: Det du beskriver är ett av många tecken på hur människor inte vill se sig som en del i ett sammanhang. De förmår inte begripa att de inte ensamma har rätt till vare sig mer ljudutrymme eller fysisk plats än andra i närheten. De är ointresserade av andra än sig själva. Naturligtvis ska inte barn tvingas att sitta moltysta still på sin plats under en lång tågresa och det kräver säkert ingen heller. Men det du frågar om är något annat, ett kanske nästan nervöst beteende som föräldrar borde kunna hantera om de ville besvära sig.

Du som tågvärd har rätt att säga till hur det ska gå till på tåget. Du kan kräva att resenärerna ska ta ner skorna och du kan kräva att de ska sänka ljudet och hålla i sina barn. Och det är beträffande barnen deras föräldrar du ska säga till, ungefär "det är många som reser med oss i dag och ditt barns springande-skrikande-datorljud stör tyvärr ganska många, så jag får be dig se till att det blir lite lugnare här".

Att sparka och slå på sätena är inte tillåtet, så då säger du det, i vänlig ton "det är inte tillåtet att förstöra andras egendom, och det är just vad som pågår här, så du får se till att ditt barn upphör med detta, genast".

Får du det korkade svaret att barn måste få vara barn, så säger du vänligt "visst, men det innebär inte att de har rätt att förstöra inredning eller störa alla andra, så jag upprepar .." osv.

Barn under sådär tio år klarar bättre en tillrättavisning från sina föräldrar än från en främmande person. Du säger till dem bara om deras föräldrar inte är i närheten, enligt min uppfattning.

Magdalena Ribbing