Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 00:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/09/kollega-som-luktar-illa-1521/

Fråga om hyfs och stil

Kollega som luktar illa?

Fråga: Jag har ett problem. En av mina kolleger luktar illa. Inte bara på kvällen, när det kan tänkas vara länge sedan förra duschen, utan även vid lunchtid. Det är så illa att jag undviker att äta lunch med personen i fråga för att jag totalt tappar aptiten. Ännu värre är det när personen ber om skjuts hem på kvällen. Det är inte kul att sitta i en bil med en person som luktar svett. Det som gör det extra svårt att undvika kontakt är att personen i fråga verkar trivas i mitt sällskap och söker detta.

Får jag påpeka för kollegan denna kroppslukt (givetvis i enrum)?

Svar: Tänk efter först om du har en så god relation till din kollega att du verkligen kan säga något som i grunden kan uppfattas som “du stinker”. Tror du att det finns en sådan bra kontakt så är det ju en hjälp att du säger till, på ett så bra sätt att kollegan inte känner sig äcklig. Så när du vet att ingen annan hör vad du säger, och stämningen är avspänd, kan du milt, vänligt och lite bekymrat säga något i stil med "du jag har tänkt på en sak, har du kanske bytt diet eller något sådant, för jag har faktiskt märkt en odör som inte är lika trevlig som du är!" ---- ge personen alltså en chans att bortförklara sin dåliga lukt och förstå att det är dags för rena kläder, dusch och deodorant.

Magdalena Ribbing