Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/09/present-till-betalfest-1520/

Fråga om hyfs och stil

Present till betalfest?

Fråga: Vi är bjudna på en fest (ca 100 deltagare) och har några frågor om medhavd present till kvällen. Det är tre stycken som ordnar festen, lokalen är hyrd och alla har betalat in en summa för att täcka kostnaderna (lätt mat och alkohol) för festen. Hur lyder etikettreglerna i denna situation; bör vi ta med någon present till anordnarna av festen?

Svar: Enkelt svar: nej, någon artig så kallad värdinnepresent behövs inte när gästerna har betalat för att få vara med.

Mer resonerande svar: de som ordnar festen har haft massor av besvär för att planera, skicka inbjudningar, administrera, skaffa lokal, mat och dryck och har ansvaret för det. Så kanske de ändå förtjänar gästernas uppskattning i form av en liten trevlighet? Något omtänksamt, varsin pocketbok eller något lite finare godis exempelvis. Inte blommor!

Magdalena Ribbing