Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-17 00:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/10/brudmor-i-vit-schal-1546/

Fråga om hyfs och stil

Brudmor i vit schal?

Fråga: Är det korrekt, att jag som brudgummens mor, har svarta lackskor, vit schal till min mellanblå thaisiden klänning på  bröllopet?

Svar: Du som brudens mor ska inte klä dig på något annat sätt än övriga gäster - och "förbudet" mot kvinnor i vitt respektive svart på ett bröllop finns därför att helt svart är den traditionella sorgklädseln och bröllopet som glädjefest bryter sorg; helt vitt är brudens ensamrätt. Svarta skor till blå klänning blir ingen sorgklädsel. Vit schal till klänning i färg blir ingen brudklädsel. Det går alltså bra att du har detta. Men många är lika osäkra som du på symboliken i det svarta och vita, så varför inte välja en annan färg på schalen? Så slipper du oroa dig för andras (okunnigt) höjda ögonbryn!

Magdalena Ribbing