Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-29 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/12/snalpar-betalar-som-singel-1579/

Fråga om hyfs och stil

Snålpar betalar som singel?

Fråga: När vi är bjudna på fest i vänskapskretsen och ska köpa gemensam present så är det ett par som hävdar att vi ska dela kostnaden 'per hushåll'. Eftersom vi är en blandning av singlar och par, så blir det således så att vissa betalar halv och andra hel summa. Är detta en vanlig presentetikett som man bör känna till?

Jag skulle förstå det om det är så att bara den ena av paret känner personen som ordnar festen, men våra parvänner verkar inte göra denna distinktion!

Svar: Den här frågan återkommer då och då och jag undrar varje gång hur vuxna, normalbegåvade personer resonerar när de säger att ett par ska betala lika mycket som en person för en delad present. Ett enda ord finns för detta resonemang: snålhet.

Det är dessvärre inte ovanligt, men anständig “presentetikett” är det sannerligen inte.

Faktiskt är det obegripligt att någon ens vågar visa sin girighet och direkt löjliga attityd genom att hävda detta. När blev ett par så förenat att de sitter på en stol, äter och dricker lika lite som en person, tar utrymme i soffan och på dansgolvet som en person? Föralltivärlden, en present till någon ska aldrig likställas med betalning för att man är gäst på en fest. Men hade den ena i ett snålpar varit förhindrad, skulle den som kunde delta i festen då ha betalat halva summan? På grund av att personen är en halva av ett par?  

Ett enda gäller när det handlar om att dela kostnader för presenter, taxi, krogbesök - vad som helst som är gemensam betalning för ett antal personer: dela kostnaden per individ, per person, per människa.
Och det har inte ett smack att göra med vem som känner vem bäst eller sämst. Det är en gemensam utgift för en gemensam företeelse. Inte något som en del parhalvor ska tjäna en hacka på.

Skäms, får jag lust att säga, men det gör jag inte eftersom jag vet hur lättstötta snålparen är: "jamen vi delar ju hushållskassa och säng, då ska vi väl räknas som en person?"

Fel matematik! säger jag istället.

Magdalena Ribbing