Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 16:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/15/etikettspalten-foreningsmanniskan-maste-ha-lite-hyfs-1652/

Fråga om hyfs och stil

Etikettspalten: Föreningsmänniskan måste ha lite hyfs

Föreningsmänniska! Ett trevligt ord som betyder att man är intresserad av annat och andra än sig själv. Allt fler i Sverige är med i en eller flera sammanslutningar kring ett gemensamt intresse, från dans till god mat, hundar, lövsågning eller något annat.

De flesta av oss är eller har varit medlemmar i en förening av något slag, om så ”bara” en bostadsrättsförening som inte är lika frivillig men minst lika viktig som hobbyföreningarna. Lika många av oss har mött den dåliga medlemmen av föreningen, den som kräver att få ordet oavsett ämne, som avbryter pågående talare, som inte lyssnar utan vill höra allting en gång till. Och som när kaffet serveras är först där med sin assiett och lägger på tre bullar fast alla kan se att det är beräknat en var.

Denna person är vanligt förekommande och fasligt tråkig. Man kan inte göra mycket åt den utom att hålla god min och sucka invärtes.

Och hur är den idealiska eller åtminstone hyggliga föreningsmänniskan? Intresserad är nyckelordet. Det kan den tråkiga medlemmen också vara, men oftast mest av sig själv. Den goda föreningsmänniskan samarbetar med övriga, deltar i många möten och klagar inte i efterhand på tagna beslut.

Gott uppförande i en förening är att begära ordet och vänta till dess man får det. Fel är att börja klaga på att det är skräpigt i trappan eller på vårfestens dumma datum när ett annat ämne avhandlas.
Medvetna föreningsmedlemmar röstar när så efterfrågas, med sluten votering (anonyma ja- eller nejlappar), handuppräckning eller acklamation (jarop) och svarar med ja eller med nej när ordföranden frågar om beslut kan godkännas. Svarar man nej är det lämpligt att ha ett alternativt förslag.

Föreningen styrs av sina medlemmar genom en vald styrelse. Har man en annan uppfattning än valberedningen om vilka som ska sitta i styrelsen ska dessa personer i förväg ha sagt sig vara beredda att ta ansvaret om de röstas in.

En tråkig föreningsmedlem babblar i otid, klagar utan att vilja bidra till förbättringar och ser främst till sina personliga intressen, inte till föreningens bästa. En god föreningsmänniska vet att föreningen handlar om gemenskap men inte är en scen för soloartister.

Föreningslivet i Sverige blomstrar rikt för närvarande. Det drivs med kaffe och entusiasm. Och det är helt underbart för alla som vill ge av sitt intresse, inte bara kräva av andra.