Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-20 04:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/16/kniv-i-mun-1655/

Fråga om hyfs och stil

Kniv i mun?

Fråga: Är finlandssvensk och född och uppvuxen i Helsingfors men flyttade till Sverige för länge sedan. Till min förvåning och förfäran ser jag att i Sverige sätter de flesta människor kniven i munnen när de äter, både på arbetsplatser och på restauranger, överallt förekommer detta konstiga bordsskick. Har själv alltid fått lära mig att ALDRIG ALDRIG, sätta kniven i munnen.
Är detta bra bordsskick eller avsaknad av bordsskick?

Svar: I prydligt bordsskick ingår att aldrig stoppa kniven i munnen. Bara de som inte fått lära sig eller inte vill iaktta ett hyggligt sätt vid ett formellt matbord stoppar kniven i munnen. Orsaken är inte bara den som många har fått höra, att man riskerar att skära sig i mungiporna om man har kniven i gapet, utan formellt att kniven ursprungligen även var ett vapen och det är man försiktig med. Det är också orsaken till att en väluppfostrad amerikan inte har kniven kvar i höger hand när mat stoppas i munnen, utan lägger ner kniven på tallriken då.

Magdalena Ribbing