Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-03 19:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/18/ratt-och-fel-hand-for-gaffel-1688/

ETIKETTFRÅGAN

Rätt och fel hand för gaffel?

Fråga: Har problem med att lära min yngsta son att äta med besticken i rätt hand. Han är högerhänt och tycker det är svårt att hantera gaffeln med vänster. Har försökt övertyga honom om vikten av att följa traditionen. Berättat att det är lika svårt för alla men att man får träna. Det har inte gått något vidare, så på ett elevsamtal i skolan tog jag upp frågan. Undrade över om man tryckte något på denna tradition, då eleverna satt och åt i skolan. Kändes som det ingick i vanlig vett o etikett, hälsa med höger hand, skydda munnen när man hostar osv. Läraren såg helt oförstående på mig o menade att man inte lade någon vikt i hur barnen höll besticken. Mitt ex tittade konstigt på mig och sade, att det inte längre spelar någon roll med vilken hand man höll gaffeln.


Kände mig så otroligt mossig och föll platt i min argumentation. Vid närmare eftertanke har det kanske ingen större betydelse. Blev bara så överraskad av deras reaktion. Funderar nu på om det är helt ute med gaffel i vänster och kniv i höger hand


Svar: I skolan har lärarna förmodligen fullt upp med att hålla eleverna inom rimliga gränser och hinner knappast lära ut goda seder vid matbordet. Bordsskick får anses vara föräldrarnas ansvar. Ett hyfsat bordsskick är en enorm fördel för resten av livet och ett dåligt bordsskick förblir en nackdel.


Det är verkligen inte alls bortlagt att äta med kniv i höger hand och gaffel i vänster. Men det är både korrekt och prydligt att ha gaffeln i höger hand om man inte använder kniven, alltså när man äter tårta eller mousse eller pastej eller potatismos eller annat som inte kräver kniv.


Tyvärr har ditt ex alltså fel, det spelar visst roll vilken hand (och hur) man håller besticken, ser jag inte minst på alla frågor till min spalt där vänsterhänta undrar hur de ska svara alla som frågar dem varför osv. Så fortsätt försöken att lära din son att få i sig maten med gaffeln i vänster hand när han samtidigt använder kniven för att dela maten med. Och låt honom äta helt rätt med gaffeln i höger hand när kniven ligger still.
 
Magdalena Ribbing