Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 06:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/18/smoking-nar-da-1686/

Fråga om hyfs och stil

Smoking – när då?

Fråga: När och vid vilket tillfälle används smoking?

Svar: När det står Smoking på bjudningskortet. När man går på stor fin premiär på Dramaten, Operan eller liknande. Man har inte smoking oombedd, alltså inte på en bjudning som inte har denna klädkod. Inte heller när det står Mörk kostym, vilket jag hör ibland blandas ihop med smoking men det är alltså fel, om man vill  vara hyfsat korrekt.
 
Inbjudaren bestämmer om det ska vara en smokingbjudning. Men har man en fest med en så pass hög klädnivå innebär det en viss förväntan från gästerna - ska de klä upp sig så pass väntar de sig vanligen en lite finare middag, inte ett mingel- cocktailparty eller en en vardagsmiddag.

Magdalena Ribbing