Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-22 21:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/19/hur-slippa-facebook-1708/

ETIKETTFRÅGAN

Hur slippa Facebook?

Fråga: Min chef har addat mig på Facebook! Jag tycker inte det känns helt i sin ordning att som chef ta initiativ att ta så stor del av sina anställdas privatliv som en addning på Facebook innebär. Att ta del av meddelanden, tillrop, bilder och lista över bekanta tycker jag inte är förenlig med god sed eller integritet på arbetsplatsen. Till saken hör att chefen är en äldre kvinna och omöjligen kan ha något annat intresse än att snoka med vänskapsförfrågan på sajten.
Det är naturligtvis olyckligt att hon själv inte verkar ha tagit den hänsynen eller tänkt ett extra varv. Problemet tilltar då jag dessutom misstänker att han hon helt enkelt inte kommer ta ett ”nej tack” på rätt sätt. Jag känner att det inte borde vara jag som 22-årig student som ska förklara för en människa med lika lång arbetslivserfarenhet som jag levt hur man ska sköta relationerna till de anställda.


Vill inte verka snutig eller uppstudsig men tycker det är något av ett övertramp.
Har du något råd om hur jag kan lägga upp det på ett bra sätt utan att såra hennes känslor eller framstå som pretentiös i överkant – eller bör jag vara låta det vara och inte kommentera?


Svar: Det är uppriktigt sagt ett jäkla sätt av din chef - eller av vem som helst - att addera någon på Facebook utan att fråga först. Du kan hålla dig undan så mycket som möjligt, aldrig svara eller delta på något sätt och se till att övriga som känner dig inte meddelar sig med dig på detta ställe.


Men du kan faktiskt också gå in till din chef och diskret säga att du helst vill slippa vara med på Facebook eftersom du inte riktigt uppskattar idén med detta. Säg ingenting om din integritet, det kommer din chef att uppfatta som kritik vilket det ju är också, och då blir det knepigt för dig eftersom chefen inte verkar höra till de mer insiktsfulla. Så ta problemet på dina egna axlar, och säg att det är du själv som inte hänger med och gärna vill komma ur detta.


Om jag har fattat det hela rätt så är det "fint" att ha många vänner på Facebook. Kanske din inte så kloka chef vill visa upp sin rikliga vänkrets?
Lite patetiskt i så fall, tycker jag, liksom de (offentliga och privata personer) som lägger ut sina helt privata meddelanden och informationer till varandra på Facebook. Man undrar om det inte finns bättre vägar för två kärlekspartners att nå varandra än att visa sig på detta halvöppna forum. Och bättre sätt för chefer att visa sin kraft än genom att fösa in medarbetarna på Facebook.

Magdalena Ribbing