Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 06:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/20/spraketikett-1727/

Fråga om hyfs och stil

Språketikett?

Fråga: Vilket språk ska jag använda när jag presenterar mina vänner för varandra, och de talar olika språk? Deras enda gemensamma språk brukar vara engelska även om den ena parten endast talar engelska hjälpligt. Och i de fall när de inte har något gemensamt språk, när jag behöver tolka, använder jag den första personens språk när jag berättar vad den andre heter/gör och sedan byter till den andres språk när jag berättar om den första personen?

Svar: Det är vanligt att alla inte talar samma språk och det är berikande att få anstränga sig för att förmedla sina tankar till andra!  Rimligast är att du presenterar dina vänner på det språk som de kan, även om det är skrala kunskaper. Och när du tolkar måste du ju göra som du beskriver, det är som jag förstår det enda möjligheten. Någon oartighet ligger det inte i detta att en inte förstår medan du talar med den andra – du kan ju inte skaffa två tolkar.

Magdalena Ribbing