Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 23:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/23/annans-komplimang-till-dejten-1772/

Fråga om hyfs och stil

Annans komplimang till dejten?

Fråga: Är en ung kille i mina sena 20 som gärna spenderar min knappa fritid på Operan, Dramaten och liknande etablissemang. Jag ser till att ta med mig sällskap, gärna en tjej om jag dejtar någon för tillfället. Nu har jag varit så bortskämd att jag vid flera tillfällen fått ta med mig mycket vackra damer i min egen, och något år yngre än jag, ålder. Det är då inte alltför ovanligt att främmande män, när man passerar till exempel på väg in i salen på Operan, har framfört komplimanger till mitt sällskap. Nyligen sade till exempel en man till min dejt att hon hade kvällens vackraste leende. Vanligtvis kommer dessa komplimanger från äldre män. Delvis blir jag givetvis extra stolt över mitt sällskap, delvis vill ungtuppen i mig genast bevaka sitt territorium. Senast tackade mitt sällskap och så gjorde även jag om än något mer dämpat. Vad är egentligen den korrekta reaktionen ur ett etikettsperspektiv? Är komplimanger brukliga även till främlingar, dvs följer dessa män etiketten? Och vad förväntas jag svara som gentleman i en sådan situation?

Svar: Ja, inte skulle du utmanat den komplimenterande mannen på duell i alla fall! Han menade väl, och du fick nog också lite glans av ditt vackra sällskap. Många män vill vara chevalereska och ridderliga och charmfulla, när de säger något vänligt till kvinnor, äldre som yngre. Och faktiskt är många av dem också just detta. En artig komplimang för ett vackert utseende eller en vacker klädsel uppskattas vanligen. För säkerhets skull tillägger jag här att vänligheterna lika gärna kan gälla andra män, liksom komma från kvinnor till män, eller andra kvinnor. En vänlig kommentar innebär ju inte detsamma som ett otillbörligt närmande.

Bara om komplimenterandet går till tydlig överdrift blir det lite patetiskt och kan bli störande. Men det är ju ändå vänligt menat, så du ska reagera som du beskriver: med stolthet över att även andra noterar skönheten hos den kvinna du har som sällskap. Det är alltså inte oartigt att någon säger en vänlighet till en kvinna i sällskap med en annan.

Du kan nästa gång avstå från att tacka men vända dig direkt till ditt sällskap och säga "ja, fler än jag tycker att du är vacker!" och så säger din dam "så vänligt sagt" till den komplimenterande mannen varpå ni båda går raskt åt ett annat håll. Några andra åtgärder är detta inte värt.

Magdalena Ribbing