Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-18 03:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/23/fest-pa-foraldrars-bekostnad-1773/

ETIKETTFRÅGAN

Fest på föräldrars bekostnad?

Fråga: Ska föräldrar/ensamstående föräldrar tvingas ta banklån för att bekosta firande, bröllop, dop osv? På jobbet pratas det jämt om alla kalas som föräldrar anordnar och betalar även när det gäller vuxna barn.


Förstår inte hur man kan planera en till exempel femtioårsfest eller ett bröllop av den lyxiga varianten om man inte har pengar till det.


En ung dam sa till mig att det är en rättighet att ha ett stort fint bröllop och att det är föräldrars skyldighet att betala för så är etiketten!!!


Svar: Ett rungande NEJ till att “etiketten” skulle ge någon rätt till ett fint bröllop på någon annans bekostnad! Så är det sannerligen inte.


Men föräldrar måste väl för sjutton kunna begripa något själva, om deras pretentiösa, bortskämda barn inte gör det! Naturligtvis behöver ingen förälder betala ett öre till sina självförsörjande barns bröllop, eller andra fester. Vuxna personer kan varken förvänta sig eller kräva att någon annan betalar deras kalas. Hur kan någon tro att det skulle vara så, antingen det gäller bröllop eller andra fester?


Om föräldrar vill bistå med en slant så är det verkligen frivilligt och helt deras eget val. Då ska barnen oavsett ålder ska vara djupt tacksamma över detta.
Den unga dam som du beskriver är både dum och okunnig och behöver snarast lära sig en hel del om rättigheter och skyldigheter, och för den delen också om vad god etikett är, annars får hon det svårt i livet.


Magdalena Ribbing