Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fråga om hyfs och stil

Kunglig förlovning

Fråga: Hur går det till när kronprinsessan Victoria förlovar sig? Alla medier påstår att det blir i dag.

Svar: Eftersom kronprinsessan Victoria är tronföljare och därför ska bli statschef i monarkin Sverige måste regeringen ge sitt tillstånd till hennes val av make. Det sker vid ett sammanträde med regeringen och statschefen, alltså kungen, ett möte som kallas konselj. Där säger kungen att kronprinsessan har bestämt sig för denne man, och att han har givit sitt samtycke. Regeringen säger då att det gör den också. Det finns ingen möjlighet att regeringen säger nej i detta läge.

Efter konseljen blir förlovningen officiell och då brukar det gå till så att de nyförlovade sätter sig i en grön sammetssoffa i det som kallas Prinsessan Sibyllas våning på Stockholms slott, och låter sig fotograferas och kanske intervjuas av medierna som kallas till presskonferens. Om kronprinsessans blivande make ska tilldelas en titel så är det kungen som bestämmer den, och det kan meddelas samtidigt. Prins eller hertig är möjliga titlar.

Förmodligen kommer också datum för vigseln att meddelas. Vanligt är att kungliga bröllop äger rum på försommaren, kungen och drottningen gifte sig i juni på ett datum som andra kungliga vigslar i ätten Bernadotte också valt. Det är ovanligt att kungliga förlovningar varar mer än ett par månader, men det beror på hur kungligheternas program ser ut.

Magdalena Ribbing