Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-24 04:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/24/magdalens-synpunkt-andras-komplimang-till-dejten-1790/

Fråga om hyfs och stil

Magdalens synpunkt: Andras komplimang till dejten

Spännande med kommentarerna till denna ganska enkla företeelse: att en förbipasserande person säger en vänlighet till en obekant. Varför det skulle vara “fel” som några hävdar förstår jag inte, så länge det inte handlar om påträngande eller indiskreta komplimanger. Att säga “du har kvällens vackraste leende” och se vänlig ut men inte något mer, kan verkligen inte vara att inkräkta på någon annans revir. Är kvinnan i den beskrivna situationen sin följeslagares privategendom utan egen rätt ,eller en fri individ som tål att få en vänlig komplimang av en obekant?
Det händer att jag säger till någon obekant i en butik eller på bussen “vilken vacker färg på din kappa”, eller något sådant. Skulle sådana små vänligheter vara otillåtna vore det bedrövligt för samhällsklimatet och för den gemenskap som vi alla är en del av så snart vi rör oss utanför vår egen ensamma vrå.

Att kvinnan i frågan befann sig i sällskap med en man kan inte göra den skillnad som en del av kommentarerna här hävdar. Kvinnor är faktiskt också människor, och det är inte förbjudet att berömma dem.

Magdalena Ribbing