Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 13:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/25/lan-som-behalls-1801/

Fråga om hyfs och stil

Lån som behålls?

Fråga: Tack för ett givande och underhållande inslag i vardagskulturen!

Min fundering gäller huruvida ens tillhörigheter som utlånats till bekanta nånsin kan hamna i en "ägandetvist" och plötsligt tillhöra låntagaren! Som exempel lånade jag för några år sedan ut ett par filmer till en relativt avlägsen bekant.

När jag för ett tag sedan förgäves letade efter dessa och insåg var de befann sig, kontaktade jag personen ifråga varpå han svarade att han inte hade den blekaste om vart filmerna tagit vägen. Jag svarade att det var helt okej och samtalet var över.   

Så, vad gäller i dessa situationer? Kan ens ägodelar i dessa situationer bli "övertagna" av någon annan och i såna fall, finns det några speciella faktorer att då ta i beaktande, tex typ av relation till utlånaren, värdet på saken/sakerna, tidsförloppet osv!?

Man vill ju inte verka småsint och begära tillbaka småsaker man glömt, men samtidigt borde det ju vara den som lånat sakerna som borde ha det moraliska ansvaret för att sakerna återkommer till ägaren!?  Vem det nu är...

Svar: Roligt att du gillar DN.se/etikett!

Det är alltid fel att stjäla, och att låna något som man behåller och inte lämnar tillbaka alls är stöld.
Men människor har olika syn på vad som är okej att inte lämna tillbaka, och dit hör bland annat filmer och böcker och vinflaskor, har jag noterat. Det verkar som om den sortens “lån” lika gärna ses som gåvor, eller något man inte behöver återge.

Att ge detta vidare är självklart lika totalt fel. Man kan heller inte låta lånet övergå till någon annan, det är helt uteslutet.

Men som sagt, din låntagare har en annan attityd än du till vad ett lån är, så du får tråkigt nog betrakta dina filmer som en synnerligen generös present till den lymmel som behöll dem olovandes. I fortsättningen: säg till mycket noga att du vill ha tillbaka något som du lånar ut. Eller låt bli att låna ut, det är också okej, man måste inte låta andra använda ens ägodelar.

Magdalena Ribbing