Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-26 08:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/02/26/hur-hindra-oinbjudna-till-brollopsfest-1816/

Fråga om hyfs och stil

Hur hindra oinbjudna till bröllopsfest?

Fråga: Efter att ha läst några av inläggen så har jag förstått att det lätt kan bli missförstånd med inbjudningar och dylikt då folk inte alltid verkar ha koll på läget.

Ska själv gifta mig snart och undrar om man skickar en del inbjudningar till att övervara vigselakten, och inte till festen efteråt - vad gör man då om en del av dessa gäster ändå (i tron om att de var bjudna på festen också) dyker upp på festen efteråt? Det kan bli svårt att fixa fram extra platser till dem och lika svårt att säga till dem att de inte är välkomna. Vad skulle du rekommendera att göra i en sådan situation? För att undvika en sådan situation  ska man uttryckligen skriva på inbjudan att de enbart är bjudna till vigselakten men ingenting mer?      

Svar: De som bjuds enbart till vigselakten ska ha en inbjudan endast dit, utan klädkod förstås, och utan krav på svar (kyrkan är öppen för alla, även icke inbjudna).
De som bjuds till vigsel och fest ska ha en annan inbjudan som är tydlig till båda tillfällena.

Att kyrkgäster skulle få för sig att komma objudna till festen låter mycket osannolikt. Om några är så påflugna måste någon i brudparets närmare krets  kunna meddela dem att de tyvärr inte är bjudna på grund av utrymmesbrist.

Magdalena Ribbing