Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 22:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/03/13/sminkning-infor-andra-2173/

Fråga om hyfs och stil

Sminkning inför andra?

Magdalena Ribbing
Rätta artikel

Fråga: Jag tågpendlar mellan Stockholm och Västerås. Det brukar vara ganska så händelselösa resor med trötta pendlare som läser tidningar, knappar på datorn och dricker latte. Imorse fick jag dock vara med om något helt nytt, nämligen en kvinna som gjorde hela morgontoaletten i tågkupén. Det började med att hela arsenalen dukades upp på bordet framför henne. Underlagscreme smordes in i ansiktet och på halsen, hon torkade av händerna på en liten servett, fortsatte med concealer, eyeliner, ögonskugga och mascara. Därefter målades läpparna två gånger. Allt detta till synes helt ogenerat. Jag bara väntade på att hon skulle applicera deodorant också, eller ta av sig strumporna och smörja in fötterna med fotcreme.

Jag försökte koncentrera mig på att läsa min tidning och inte bry mig om det hela, men hur det var så blev jag så fruktansvärt irriterad av hennes fixande att jag valde att byta plats och sätta mig i en annan vagn. Då hade jag redan hunnit tänka ut olika smarta fraser, t ex att "tågtoaletten ligger åt det hållet" eller något liknande. Nu sade jag inget, utan tänkte på det jag läst i DN etikett, om vad som ingår i förmånen att få vara människa. Men så här i efterhand undrar jag: Kan man ta upp en sådan här sak med en helt okänd människa?

Svar: Ja du, det är mycket med det jordiska. Men i dessa tider när var och varannan person gärna visar upp sig och sitt liv offentligt, så är kanske inte sminkandet i andras åsyn så svårförståeligt? Det är inte okej sett ur en allmäntrevlig aspekt, å andra sidan inte heller så gräsligt om du tänker på vad som kunde ha föregått och förekommer öppet emellanåt: tandstädning med tråd eller pinne, näspetande, öronrensande, noppande av oönskade hårstrån i ansiktet, klämmande av pormask eller annat av sådant slag som bör utföras i badrummet.

Så kunde du ha använt din tidning som skärm mellan dig och målaren hade det varit enklast. Den här sortens toalettbestyr är ju ändå inte dagligen förekommande.

Att säga till personen att upphöra med denna syssla hade nog inte hjälpt. Som jag brukar säga: man får stå ut med en del olater, och glädja sig åt att man själv inte irriterar omgivningen med dylikt. Det kan trösta.
 
Magdalena Ribbing