Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 12:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/03/25/jag-ar-ingen-ni-2391/

Fråga om hyfs och stil

Jag är ingen ni

Magdalena Ribbing
Rätta artikel

Fråga: Jag är 23 år gammal och egalitärt lagd. Ibland händer det att jag, på affärer och liknande, av servicepersonal i min egen ålder blir kallad "ni". Jag har förstått att detta artiga ni-ande är allt vanligare bland unga människor, men det gör mig ändå irriterad. Jag tycker det finns ett hyckleri, något konstlat i det hela: vederbörande skulle ju aldrig ha kallat mig "ni" om vi hade träffats ute på krogen, vilket mycket väl hade kunnat hända eftersom vi bor i samma stad och är i samma ålder. Finns det något hövligt sätt att meddela att man inte är en "ni", eller ska man låta dessa ni-are hållas; de försöker ju ändå var artiga?

Svar: Du blir niad, precis som du skriver, därför att servicepersonal vill och försöker vara extra artig. Du kan då svara med att dua personen. Hjälper det inte utan ett påfrestande ni-ni-ni fortsätter så kan du säga vänligt och milt "jag blir glad om du säger du till mig".

På en del ställen där cheferna vill skapa ett lite finare intryck är personalen tillsagd att nia gäster och kunder. Cheferna vet då inte att niandet traditionellt är ganska ohövligt om det inte har föregåtts av ett direkt tilltal, som “Vill fru Karlsson ha vinet nu eller vill Ni ha det senare?” Och det låter ju rätt larvigt i nutid.  

För den delen håller jag helt med dig, trots att jag är tre gånger så gammal som du ogillar jag niandet.

Magdalena Ribbing