Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-20 10:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/03/26/markera-mot-trafikdrullar-2416/

ETIKETTFRÅGAN

Markera mot trafikdrullar?

Fråga: Jag går dagligen till och från mitt jobb i centrala Stockholm och hamnar - tyvärr - ofta i situationer där jag tvärt får stanna upp alternativt aktivt väja undan för bilister som verkar ha missat att det är de som är skyldiga att stanna vid obevakade övergångsställen. (Av någon anledning är taxichaufförer kraftigt överrepresenterade inom denna kategori; på lunchen i dag fick jag väja för två taxibilar - som kom från varsin riktning - vid ett och samma övergångsställe inom loppet av fem sekunder!)
 
Jag gillar varken att ta till svordomar eller det mittersta fingret på handen: finns det trots detta någon möjlighet att göra en markering mot den som nästan kört över mig att jag inte uppskattade detta?


Svar: Bilister känner sig ofta skyddade, rentav anonyma, i sitt skal, och fattar inte alltid att de också är delar av den gemenskap som alla ingår i, inte minst utomhus. Men ingen normal bilist vill frivilligt köra över någon. Så du har inte mycket annat att göra än att härda ut med att en del förare är dåliga bilister och andra är lagbrytare. Från bland andra taxiförare har jag fått veta att många gångtrafikanter bara kliver rätt ut i gatan vid övergångsställena utan att se sig för eller kolla att bilisterna har noterat dem. Dessa gångare är också i en mening drullar.
 
Det är svårt att uppfostra andra, särskilt vuxna och obekanta. Och varför, egentligen? För att bli av med sin egen irritation? Så strunta i att försöka förbättra de drulliga. Stanna vid övergångsstället, visa att du vill gå över, se dig noga för och gå inte förrän bilarna har stannat. Och nicka ett vänligt “tack” till den bilistmajoritet som faktiskt stannar.


Magdalena Ribbing