Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/04/01/hemsk-present-2508/

ETIKETTFRÅGAN

Hemsk present

Fråga: Jag ska försöka formulera mitt dilemma så att jag inte låter otacksam:
Jag ställde nyligen till med kalas då jag fyllde 40 år. Som present av tre par som gått ihop fick jag en gigantisk krukväxt. Krukväxten överlämnades med många skötselråd "eftersom den är svårskött" och dessutom påpekades ofta att växten hade en lång historia men att den nu blivit så stor att det bara är jag som har plats för den.
Det hela kändes mycket märkligt, dels för att det verkade som om de använde min fest som ursäkt för att bli av med en besvärlig krukväxt, dels för att växten är svårskött och jag tilldelades ett ansvar som jag rakt inte vill ha.


Det värsta för min del är ändå att jag tycker illa om krukväxter överlag. Jag betraktar dem som svårskötta och fula inredningsdetaljer som jag väljer att inte ha i mitt hem. Jag köper aldrig egna växter och saknar gröna fingrar.
Nu har jag plötsligt ett två meters-schabrak att placera och lägga ner tid på. Jag tog nämligen emot växten och tackade ordentligt, givarna märkte nog inte att jag helst inte tagit emot gåvan. Vännerna är ofta på besök hem till mig, varför jag inte kan ge bort växten eller låta den dö utan att komma med förklaringar. Jag förstod då de gav växten att det är en sann ära att ta emot denna växt som levt i över 25 år.


Min fråga är nu vad jag ska göra. Växten gör mig lite arg varje gång jag ser den, den tar mycket plats och klibbar fast i fönstret den står vid. Ska jag sköta om den med långa tänder, eller finns det ett belevat sätt att komma ur situationen?


Svar: Givet omständigheterna verkar det bäst att du säger till de ädla givarna som det är – ungefär. Uttryck dig vänligt förstås. Säg att du har försöksbott tillsammans med deras present men tvingats konstatera att du inte klarar av dess närvaro i ditt hem. Det gör att du nu måste ge den ett bättre hem än ditt, förslagsvis något av givarnas. Du kan förklara att du inte kan ge krukväxten den omsorg som den förtjänar enligt givarnas tillsägelse. Du kan också framhålla att den har visat sig vara alltför omfattande även för ditt hem.


Säkert, eller förhoppningsvis, menade givarna väl, men det är faktiskt totalt fel att ge bort en krävande gåva, och en som tar utrymme och tid från mottagaren. Så du är inte ohövlig om du säger lite bekymrat att du inte klarar krukväxten. Det är inte ditt problem att den tidigare innehavaren har vuxit ifrån den, eller om det var tvärtom. Säg att du tycker att det vore synd om den dog efter alla år, så därför måste den få flytta till ett bättre hem.


Vill de inte ta tillbaka den så får du förklara att då är tyvärr enda alternativet för dig att ge den till en blomsteraffär. Där kanske man blir glad för att få en maffig krukväxt, rentav betalar man för den.


Förmår du inte av att göra som jag föreslår så får du diskret ta död på krukväxten. Du kan resa bort och då ha glömt att förvägsvattna den. Den kan råka stå i vilt drag. Det finns säkert många sätt. (Men det hjälper inte som jag gjorde en gång av misstag: vattna den med rengöringsmedel, jag tog fel på växtnärings- och rengöringsmedelsförpackningarna. Ett yvigt lödder steg då upp från krukjorden och jag var övertygad om att mitt hibiscusträds sista stund hade kommit. Det är bortåt tolv år sedan och hibiscusen frodas alltjämt förnöjt).


Magdalena Ribbing