Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-27 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/04/03/brud-i-svart-2544/

ETIKETTFRÅGAN

Brud i svart?

Fråga: Här är en fråga jag har funderat på ett tag, Magdalena som brukar ha så smarta svar kanske har något bra svar på min fråga också, gällande
brudklänningar. Då jag i framtiden förhoppningsvis ska gifta sig, hur skulle det fungera om jag har en svart brudklänning?
Vet ju att i Sverige är svart en sorgefärg, men samtidigt var det väl ganska vanligt att man tidigare hade svart brudklänning (min gammelmormor
hade en jättevacker svart brudklänning med vita spetsar) men hur skulle man se det idag? Jag skulle själv gärna ha en som sagt, men
man vet ju inte om det bryter mot alla etikettregler. Hur vanligt är det egentligen att man gifter sig i något annat än den traditionellt vita brudklänningen?


Svar: Frågan om svart brudklänning återkommer, liksom en del andra, och jag svarar på nytt därför att alla ju inte har läst DN.se/etikett lika flitigt som jag! Några läsare klagar på att frågor upprepas – ja, problemen finns, de försvinner inte för alla med ett enda svar.


Svarta brudklänningar var vanliga förr i tiden därför att kvinnor ofta fick en svart finklänning som skulle passa till alla tillfällen, vanligen fick de den till sin konfirmation då svart klänning var korrekt. Svart var rätt även till begravningar och annat högtidligt kyrkligt - och kvinnan bar sin svarta finklänning till sitt eget bröllop därför att det var otänkbart att skaffa en särskild (dessutom opraktisk!) klädsel för ett enda tillfälle. Men det svarta livades upp i brudklädseln, gärna med enkla, färggranna smycken som brukade finnas till låns i prästgården, med ett vitt förkläde och som din gammelmormor, med vita spetsar. Kanske kan man säga att den svarta brudklänningen var mer en fråga om tradition grundad i nödvändighet än om en önskan att bära just svart, som ju är den traditionella sorgfärgen.


Men svart brudklädsel i dag är inte betingad av fattigdom utan av personlig smak, och kommer att uppfattas som märklig. Andra färger däremot är inte lika uppseendeväckande, pasteller är ganska vanligt, liksom mörkare nyanser av olika kulörer. Vitt är den traditionella färgen sedan ett par hundra år  med ytterst tydlig symbolik: helt vitt lika med brud lika med oskuld.
 
Oavsett vad andra tycker är det du som väljer din brudklädsel - och känner du till traditionen kan du göra det val som du blir nöjd med.

Magdalena Ribbing

Magdalena tillägger: Vitt som brudklänningsfärg var som Cee skriver ett mode från empiren, men blev den stora brudfärgen först 1840 då Storbritanniens drottning Victoria gifte sig i vitt. Innan dess var den ljusa silvriga brudklänningen framförallt kungligheters val, eftersom de skulle synas tydligt. Men vitt kom då att symbolisera oskuld tillsammans med brudkronan, andragångsbrudar bar inte helvitt, inte heller de som fått barn före äktenskapet.