Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-04 18:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/04/06/inte-kul-kladkod-2568/

ETIKETTFRÅGAN

Inte kul klädkod

Fråga: Vi har blivit bjudna på bröllop på i juni. På inbjudan står "Festlig klädsel". Vad innebär det? Jag kan inte finna att det är ett entydigt begrepp som till exempel "Kavaj"?

Svar: Ack, dessa välmenande inbjudare som aldrig lär sig! Alla larviga otydbara kläder, festlig, festfin, gala, sommarsnygg, för att nämna några, ökar frågeantalet till min etikettlåda. Ingen vet vad som menas. Mitt svar brukar vara att gästen ska ta kontakt med inbjudaren och fråga vilken klädnivå som avses, kavaj eller smoking eller?

Inte helt osannolikt avses nivå Mörk kostym, men det är inte säkert. Festlig är för en del personer förmodligen smoking, andra skulle tycka att rena jeans och fin tröja är mycket festligt. Vilket det är, i rätt sammanhang.

Du gör alltså rätt om du frågar vänligt om klädnivån - det är både hövligt och korrekt.

Magdalena Ribbing