Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 22:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/04/14/kladsel-utan-kod-2754/

ETIKETTFRÅGAN

Klädsel utan kod?

Fråga: Jag vill inte göra bort mig! Jag har blivit bjuden på en reception på en utländsk ambassad för att fira ambassadörens 60-årsdag. Bjudningen är mellan klockan 17 och 19.
På inbjudan står det ingenting om klädsel, vilket på en fest med middag borde betyda högtidsdräkt, men jag misstänker att klädetiketten för en reception är annorlunda?

Svar:
Det gamla sättet att inte skriva klädselangivelse när festen har nivå högtidsdräkt är förlegat. Jag säger faktiskt att utebliven klädkod för att ange fracknivå är trams - utom för de mest gammaldags etikettfanatikerna. Alla vettiga inbjudare skriver numera Högtidsdräkt eller rentav Frack om det är vad som avses, för att förenkla för gästerna och så att ingen tvekan om klädnivån uppstår. Även på kungliga inbjudningskort anges klädseln till fracknivå så här: “Herrar: Civil högtidsdräkt, Damer: Lång aftontoilette” (varmed menas lång klänning/kjol).  


Precis som du förmodar skrivs inte en klädkod ut till en mottagning. Att det skulle vara högtidsdräkt är uteslutet. Gästerna förutsätts förstå att de ska komma prydligt klädda ett steg över vardagen, en man alltså i en hygglig kostym, mer eller mindre mörk, med ljus eller vit skjorta, sidenslips och svarta skor. En kvinna klär sig i en finare knäkort kjol med en jacka eller överdel som är ett par snäpp över vardagsnivån, eller en finare-än-vardag men inte aftonelegant, klänning med ärm, eller mycket fina långbyxor med jacka-top över vardagsnivå.


Magdalena Ribbing