Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-25 15:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/04/15/ratt-satt-pa-viktig-fest-2775/

ETIKETTFRÅGAN

Rätt sätt på viktig fest?

Fråga: For två år sedan flyttade jag till Nya Zeeland for att plugga juridik. Det är nu dags för sommarjobb hos de stora advokatbyråerna. Mitt problem är att jag nu kliver in i en helt ny värld, som säkert ar full av sociala regler som jag inte känner till. Som uppvuxen i en arbetarklassfamilj har jag aldrig varit med i liknande sammanhang och “fin etikett” var helt enkelt inte en del av min uppfostran. Mitt största problem ar att arbetsgivarna även håller en mingelfest. Jag har varit på en redan och försökt passa in men är osäker på om jag uppträder korrekt. Bör jag t.ex. hälsa på någon speciell nar jag först kommer och bör jag säga hej då och tacka någon speciell nar jag går? När är det förresten okej att lämna festen? Jag gjorde misstaget att ha högklackat vilket resulterade i så pass värkande fötter att jag kände mig tvungen att gå kl 23:00 (festen började kl 19:30). Var det för tidigt?
 
Har du några generella tips for hur man uppträder korrekt på mingelfester? Hur rör man sig bäst mellan olika grupper, hur inleder/avslutar man samtal? Om man söker sig till en grupp (för att en “viktig” person är där), ska man presentera sig genom att skaka hand eller hur gör man? De andra är naturligtvis redan upptagna i samtal och man vill ju inte buffla in och störa, samtidigt som man vill försöka hänga på i samtalet.


Alla råd är jättevälkomna för jag känner mig ganska vilse i den här fina formella världen och det ar viktigt att jag uppträder korrekt.


Svar: Det är svårt att ge en lektion på nätet i rätt beteende på en bjudning. Sådant kan variera mellan olika kulturer och åldersgrupper. Allmänt kan jag svara dig att det sällan behöver vara konstigt och skrämmande med sammankomster av olika slag. Viktigt är att man inte tror att man själv är den enda som känner sig lite obekväm. Det finns alltid fler som gör det! Lika viktigt är att inse att man endast undantagsvis själv är i fokus utan att flertalet tycker att de själva är intressanta och betydelsefulla i olika meningar – och den känslan hos dem kan man gärna låta dem behålla. Ju mer intressant en person får känna sig inför andra, desto trevligare tycker den personen att dessa andra är. Det är en gammal god regel!


En annan god regel är att inte visa sig alltför angelägen, alltså att inte enbart leta sig till de personer som är “stora” utan att ägna sig lika mycket åt de halvstora eller ganska små. Det kan dessutom löna sig i längden. Angeläget uppsökande märks, och gillas sällan. Man ska inte visa att man vill dra nytta av de som är störst.


När du kommer till bjudningen ska du genast hälsa på den eller de personer som ordnar festen, alltså inbjudaren. Säg gärna att det är trevligt att få vara med på denna fest.


Sedan hälsar du på andra som du känner. Om du inte känner någon utöver inbjudaren så kan du gå fram till någon som ser ut att vilja prata, och fråga något typ "känner du till den här trakten/området, det är så vackert men jag vet inget om det". Eller något annat neutralt, eller säg något om det fina vädret – det fungerar alltid! Gäster med någon vana vid socialt umgänge svarar och ger en ny tråd att nysta i, och så uppstår ett samtal.


En mingelfest är en lös bjudning utan hårda tidskrav, så stannar du två timmar är det fullt tillräckligt. När du lämnar en fest, oavsett vilken sorts det fest det är, ska du säga tack och hej då till inbjudaren-arrangören.
 
Om du vill gå in i en grupp där du inte känner någon så är det bra att du har en ingångreplik "hej jag heter xxx och kommer från Sverige, ni vet vikingalandet i norra Europa, hur presenterar man sig här för människor som ser så intressanta ut som ni gör?" och då kommer alla att le och säga något om att man gör precis som du har gjort, och så är du säkert snabbt inne i samtalet.


Samtal inleds och avslutas på känn, för det mesta. Att dra ut segt på ett prat är sällan bra. Man kan själv avsluta genom att säga "ursäkta mig" och gå till en annan grupp/individ.


Ett litet råd: ha inte obekväma kläder, vare sig skor eller annat som är för trångt-åtsittande-varmt - - - det ger ofelbart en otrivselkänsla som syns. Och det befrämjar inte trevnaden hos någon!


Jag tror att du skulle ha nytta av min informationsspäckade bok Nya Stora Etikettboken som kan köpas på nätet.


Magdalena Ribbing