Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/05/19/ratt-med-bruna-skor-3397/

ETIKETTFRÅGAN

Rätt med bruna skor?

Fråga: Vi är bjudna på bröllop som börjar kl 16 en lördag. Efter kyrkan blir det middag och bröllopsfest. Klädkoden för bröllopet är satt till "mörk kostym" och enligt din ypperliga Nya Stora Etikettboken är mörkblå kostym med vit skjorta och slips det som är i det finare spannet av klädkoden. Om skor står det att det ska vara svarta skor och svarta strumpor till "mörk kostym".

Min fråga är nu om det är okej att ha mörkbruna skor till mörkblå kostym till ovanstående klädkod och bröllop? Även om mörk mörkblå kostym är mycket snarlikt svart kostym så skär sig svarta skor och svarta strumpor till mörkblå kostym.

Det i min mening snyggaste till mörkblå kostym är mörkbruna skor med mörkblå strumpor till. Är det okej att ha detta till klädkoden mörk kostym och bröllopsfest på kvällstid?

Svar: Helt rätt uppfattat med mörkblå kostym, vit skjorta och sidenslips i den mildare färgskalan. Alltför muntert färgsatta slipsar anses inte passa till den formella högtid som ett bröllop är.

Svarta skor är det korrekta, dels därför att det hör till evenemangets nivå, dels därför att bruna skor betraktas som dagtidsklädsel. Att bruna skor vore mer elegant till mörkblå kostym är en ovanlig smaksynpunkt; nu har visserligen alla rätt till sin egen smak, men jag har aldrig hört någon hävda att bruna skor till mörkblå kostym skulle vara mer estetiskt tilltalande än svarta skor, snarare det motsatta.

Personligen tycker jag inte att skofärgen är vidare betydelsefull, men av de frågor jag får förstår jag att många ser svarta eller bruna skor som avgörande för det intryck de får av en annan människa. Man kan förvånas över detta, likafullt finns den attityden och den verkar fasligt hårt murad.

 

Så vill du ha samtal med etikettfanatikerna om rätt klockslag för brunt eller svart på fötterna kan du ta välputsade tunna bruna skor och beväpna dig med argument om din personliga smak.

Men vill du prata om intressantare ämnen än skofärg och slippa halvlarviga kommentarer, ta ett par välputsade, tunna svarta snörskor och svarta strumpor - då är du på den säkra etikettsidan.