Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-17 22:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/etikettfragan/2009/05/29/samma-klanning-nasta-fest-3537/

ETIKETTFRÅGAN

Samma klänning nästa fest?

Fråga: Jag har nyligen varit på en trevlig fest, där jag hade stor nytta av dina råd avseende klädseln. Tack för det!


Nu är det så att jag är bjuden på en fest igen om ca en månad, med vad jag tror, ungefär samma gäster, åtminstone delvis. Klänningen med matchande liten jacka och skor som jag köpte till den förra festen kostade cirka 2000 kr. Det är en fin klänning som jag trivs i, och som skulle passa klädkoden även på den kommande festen. Problemet är att jag inte har råd att köpa mig ännu en klänning, det ekonomiska utrymmet finns helt enkelt inte. Jag undrar om det är pinsamt om jag kommer i samma klänning som sist? Skulle vissa anse att jag skämmer ut mig? (Det är min mors bestämda uppfattning.) Alternativet är att tacka nej till festen, och det vore ju tråkigt.


Svar: Så bra att du har nytta av DN.se/etikett!


Helt självklart kan du ha samma klänning på två fester i rad! Det är bara dumheter att tro att någon skulle kritisera det - på vilken grund? Att du inte är så rik att du kan köpa nya kläder till alla kalas? Så fåniga är inte människor. Och de som eventuellt skulle ha synpunkter på att du kommer i samma klänning som förra månaden, dem kan du helt strunta i, de är bara larviga och för den delen pinsamma. Men det är inte du om du har samma klänning på flera fester! Tvärtom. Se förresten på de som verkligen har råd med nya kläder till alla fester som kungligheterna exempelvis, de har gärna samma klänning gång efter gång. Allt annat vore dumt slöseri. Och inte ett dugg klimatsmart heller!


Magdalena Ribbing